Zupa cebulowa

Jedna z moich ulubionych zup. Dzisiaj w wersji odchudzonej. Bez grzanki i sera i wina.

Proporcje na dwie, trzy porcje

2 duże białe cebule, 2 ząbki czosnku

1łyżka oliwy z oliwek

 1 puszka pomidorów bez skórki – 300 g lub łyżka koncentratu pomidorowego,

2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,

szczypta gałki muszkatołowej lub kminku do wyboru,

sól ziołowa, pieprz, papryka w proszku

1/2   litra wrzątku

Cebulę kroimy w piórka lub krążki, czosnek miażdżymy i podsmażamy na złoty kolor.

Zalewamy wrzątkiem. Dodajemy pomidory, ziele i liście laurowe.

Dusimy pod przykryciem 15 min. Przyprawiamy do smaku.

Podajemy z zieleniną.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s