Ciasteczka owsiane – akopki

Bardzo smaczne, wysokoenergetyczne ciasteczko, znakomite do zjedzenia „w biegu”

Można z niego jednak zrezygnować w charakterze  Przekąski  i zjeść je ze  Śniadankiem.

Warto je  upiec przed przystąpieniem do diety i mieć zapas pod ręką.

 Znakomicie przechowuje się w słoiku lub metalowym pudełku przez okres diety.

Do upieczenia ciasteczek wykorzystałam przepis autorstwa   Akopa Szostaka

Składniki na ciasteczka:

– 100g mąki razowej żytniej 2000

– 50g otrębów owsianych

– 50g płatków owsianych

– 2 jaja kurze całe

– 100 ml jogurtu 0%

– 60g rodzynek

– 50g orzechów włoskich

– 50 g miodu

– 2 łyżeczki cynamonu

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę.

2. Powoli dodajemy (w podanej kolejności) i mieszamy:

– jogurt

– pojedynczo żółtka

– miód

– mąkę (stopniowo)

– proszek do pieczenia, cynamon i dowolny aromat do ciast

– otręby i płatki owsiane

– rodzynki i orzechy

3. Na blacie formujemy 9 dużych ciastek, i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

4. Pieczemy w piekarniku 15-20 minut, w 180 stopni C.

To w oryginale.

Ja z tych samych składników upiekłam 14 mniejszych, na każdy dzień diety jedno.

Trzymałam w piekarniku 13 min.

I warto pamiętać zanim wyciągniemy rękę po dodatkowe ciasteczko, że jedno ma aż 110 kcal!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s