Razowa tortilla

To mały zabieg mający na celu urozmaicenie diety.
Kaloryczność porównywalna do 1 kromki chleba razowego lub graham a tyle możliwości!
Składanie, zawijanie i tyle pyszności można upchnąć.
Przepis na 10-12 placków
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 55 g masła lub schłodzonego smalcu
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • mąkę z solą wymieszać w misce
  • dodać masło pokrojone w kawałeczki i rozetrzeć palcami
  • zrobić wgłębienie i wlać gorącą wodę
  • wyrobić ciasto
  • z ciasta ugnieść 10-12 kulek
  • przykryć  i wstawić do lodówki na godzinę
  • rozwałkować kulki na cienkie placki i smażyć na suchej rozgrzanej patelni z obu stron.
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s